Kvab - A Befutó 3. helyezettje

random banda foto 1

Zenekartagok

Balázs-Bécsi Eszter
Lőrincz Árpád

Eddigi érdemek és eredmények

  • Peron Music tehetségkutató (Marosvásárhely) – I. hely – 2020
  • Siculus Fesztivál (Székelyudvarhely) – Siculus díj – 2020
  • Legszebb Erdélyi Magyar Dal – Ágyban Kávé, 25 év alatti kategória (legszebb lett :)) ) – 2020
  • Befutó zenei tehetségkutató – III. hely – 2020

A 2020-ban megrendezésre kerülő Befutó – Zenei Tehetségkutató 3. helyezettjével beszélgettünk. Egészen elképesztő kis története van a duónak, már-már filmbe illő! Adott két tehetséges zenész, két remek ember, akiket a zene kötött össze. Lássuk a történetüket!

Össze tudnátok foglalni a zenekar történetét pár mondatban?

A Kvab zenekar egy fiú és egy lány találkozása… blablabla, naszóval itt vagyunk. Dalokba írt szerelmi vallomások, távkapcsolati skype-os dalírások és fesztiválos hosszas töprengések után megalakult a Kvab. Azóta volt hideg is meleg is, Covid is Peron is, elmaradt koncert és első hely is, jah és Siculus-szal és LEMD-el egybekötött Befutás is.

Milyen felosztásban zenéltek?

Ketten vagyunk, Eszter és Árpi. Eszter: ének, háttérvokál, zongora, szinti, basszus, perkúciós hangszerek; Árpi: ének,gitárok, dobgép, perkúciós hangszerek. Előfordul, hogy a fenneb felsorolt temérdek hangszert mind megszólaltatjuk egyetlen dalban, ehhez mindenféle looper és egyéb efekt pedálokat használunk. Általában azonban az alap gitár-dob-basszus hangszereléssel írjuk és játsszuk a dalainkat.

Az első “puszi” – avagy mikor – hogyan alakult a formáció?

2018-ban volt az első puszi és 2019-ben az első koncert. Mindkettő szeptemberben, ugyanott. 

A névválasztás története

Sziget 2019, ketten egy függőágyban.

Árpi: na, akkor lesz zenekar?
Eszter: há’ kéne
Árpi: s név? mi lesz?
Eszter: há’ nemt’om
Árpi: *beírja a keresőbe: egy szótagú angol szavak, találat: quab = an unfledged bird; hence, something immature or unfinished*

Na hát van itt valami ilyen, legyen Kvab, K és V-vel?

Eszter: há’ jó

Egyszer egy zseni barátunk viszont megfejtette: a Kvab az nem más mint Ketten Vagyunk A Bandában, azóta ezt jelenti.

Az alternatív és indie-pop műfajban meglapuló szerelmi vallomások, mint motiváció

A zenekar indulásakor a szerelem inspirált, (Kár lett volna azokért a szép szerelmi vallomásokért)

Úgy gondoltuk, hogy ha már van néhány saját dalunk, jó lenne kezdeni velük valamit, mondjuk például egy zenekart alapítani köréjük. Mostanában viszont leginkább az élet apró de fontos pillanatait próbáljuk megfogni. Próbálunk pozitívan reflektálni a saját sutaságainkra, bakiainkra ezzel sugallva, hogy mindenkivel előfordul az ilyesmi. Másfelől pedig az unalmas egyetemi órák és unalmas tanárok is nagyon inspirálók tudnak lenni.

Az első koncert(ek)

2019 szeptemberében tartottuk az első koncertünket a barátainknak, rokonainknak a saját dalainkból, majd amikor elkészültünk egy teljes koncert anyaggal felléptünk a “nyilvánosság” előtt is egy kis kocsmában. Talán a legnagyobb löketet a Marosvásárhelyi rádió Kotta koncertje és a Peron Music Tehetségkutató első helye adta.

Koncertre készülődve

Minden koncertre külön playlist-et írunk a helytől és az eseménytől függően. Amiatt, hogy a színpadon csak ketten vagyunk, és sok efekt pedált, loopert használunk, időben nekifogunk a setlist kigyakorlásának, hiszen nem szeretnénk, ha technikai baki miatt csökkenne a zenei élmény.

Tehát, minél kisebb a létszám, annál nagyobb a felelősség és annál jobban lehet (és illik is) izgulni, egyszerre vagyunk énekes, vokálos, gitáros, basszeros és dobos két személyben.

Így tehát a koncert előestéjén vagy napján mindig vitázunk, hogy tartsunk-e próbát, egyikünk az utolsó pillanatban is gyakorolna, a másikunk pedig annak örül ha a koncert helyszíne minél távolabb esik a próbatermünktől, így meg lehet pihentetni az “ujjakat”. 

Miután bepakoltuk az autóba a cuccokat, megérkeztünk a helyszínre és lejárt a soundcheck, az ebéden egy vékony kis krémleves csúszik le és mivel csak a koncert jár a fejünkben, visszamegyünk a helyszínre kuksolni és nézni, hogy szállingóznak a “nénik-bácsik, fiúk-lányok”.

Közvetlenül koncert előtt hangbemelegítés és egy kis “babonás” rituálé a program, majd felmegyünk a színpadra és hát azt csináljuk, amihez értünk: mosolygunk és zenélünk.

Vastaps

2020. szeptemberében felkértek a Csíkszeredai Könyvvásár egyik estéjére mint fellépő zenekar. A helyszín az Erőss Zsolt Sportaréna volt, profi hang-, és fénytechnika állt a rendelkezésünkre, a nézőtérre kihelyezett székek megteltek és háromszor tapsoltak vissza.

Azok a bizonyos hétköznapok

Mindketten egyetemisták vagyunk, ezzel töltjük el a hétköznapokat, Eszter színművésznek tanul, Árpi pedig az állatorvosit végzi.

A kedvenc dalok és albumok 

A 2021 nyarán érkező “Nyár” a kedvenc, hiszen most azon dolgozunk, abba rakunk nagyon sok energiát és köti le a kreativitásunkat, ezért talán ez egyértelmű is. Az eddigi albumaink közül az egy éve megjelent “Milyennek látsz”-ot szeretjük jobban, ez volt a legelső zenei anyag, amin keresztül megmutattunk magunkat. A személyes kedvenceink az új albumon lesznek rajta, ezek pedig az “Emlékeső” (Eszter) és a “Ketten egy fülhallgatóval” (Árpi). Viszont nem hiába jelent meg az “Ágyban kávé” mint első single erről az albumról. Ez a dal lett 2020 Legszebb Erdélyi Magyar Dala a 25 év alatti kategóriában és a Peron Music Tehetségkutatón is ez hozta el a sikert.

Tervek a jövőre nézve

Folyamatosan szeretnénk fejlődni és megújulni. Jelenleg szeretnénk minél több emberhez eljutni, mint duó, de alig várjuk, hogy egy-két koncerten és akár végleg további zenészekkel játszunk együtt a színpadon, a teljesebb hangzás érdekében. Albumot kiadni, videoklipet készíteni, koncertekre, fellépésekre járni, minden olyan jó dolog, amit egy zenekar kívánhat. Egy igazán nagy álmunk egy összefüggőszín padi zenei mű, ami szövegileg és zeneileg is teljes, aminek mondanivalója és története van.

Hallgassátok meg a zenekar dalait, iratkozzatok fel YouTube csatornájukra és kövessétek Őket Facebookon!