Spirkó: "Többször próbáltam abba hagyni... de nem hagyott békén..."

Hatalmas öröm, hogy olyan zenészeket mutathatunk be, akik szívvel – lélekkel, teljes valóságban élik meg a zenét. Manapság pedig ez nagy érték. Ismerjétek meg Spirkót, akinek minden egyes dalában érződik az élet valódisága. Olvassátok és hallgassátok, így Ti is megértitek majd!

A kezdetek

Hogyan indultál el a zenei pályádon?

Zeneóvodában kezdtem zenét tanulni, bár állítólag már előtte is utaltak jelek arra, hogy ezen az úton járok majd. Ünnepekor mindig valamilyen zenével kapcsolatos ajándékot kaptam kisgyerekként, amiken örömmel “szórakoztattam” a családot. Óvodás voltam, amikor emlékezetből játszottam valamilyen dallamot, amit a rádióban hallottam. Szüleim ezért úgy gondolták, hogy beíratnak zeneiskolába. Ez az ötlet az én arcomra is mosolyt csalt, mert már akkor is szerettem volna gitározni, mint édesapám. Az általános után zeneművészeti szakgimnáziumban találtam magam, aztán a zeneművészeti egyetem jött. Jelenleg mestertanári diplomám van klasszikusgitár szakon, és főállásban is ezzel foglalkozom. Mindig is érdekelt mindenféle művészet, verseket írtam, rajzoltam. Az első dalomat 10 évesen írtam.

Mikor kezdted a munkásságod?

Évekkel ezelőtt…
Korábban szinte évente változtattam a nevemet, mint például Unknown Artist, Chrls,Stb… és ezekben az időkben dalszövegeimet is angolul írtam. Akkoriban nem vállaltam fel magam és más név és nyelv mögé bújtam. Pár hónapja viszont elkezdtem magamat elég komolyan venni ahhoz, hogy a saját nevemen (Spirkó Károly) és az anyanyelvemen írjam le a gondolataim, és ezt meg is osszam másokkal.
 

Másokkal is dolgozol együtt, vagy csak szóló karrieren munkálkodsz?

Többször volt már próbálkozás mindenféle formációkkal, de valahogy mindig visszatértem önmagamhoz. Én vagyok a zenekar. Én tudom egyedül, hogy mit akarok igazán. De szívesen dolgozom együtt másokkal is, feltéve, ha meg van a közös dolgok minimum száma.

Munkásság

Ha be kéne határolni a zenei irányzatodat, akkor hova helyeznéd el?

Örök kérdés, sosincs válasz. Állandó változáson megyek keresztül, és kicsit szét vagyok szórva, így nincs konkrét. Már csak azért sem, mert szerintem ma már a stílusok annyira keverednek, hogy szinte lehetetlen erre válaszolni. Ha megerőszakolom magam talán kicsit pop, egy kicsin RnB, egy kicsit hiphop, egy kicsit elektronikus.

"MINDEN DALOMBAN A SZEMÉLYISÉGEM EGY DARABJA VAN ELREJTVE."​

Van e bármi olyan dolog, amit a védjegyeként tudnál említeni?

Mondhatnám a felemás zoknit, színes cipőt stb. De úgy gondolom, hogy megjelenésében, mindenki más, és másoktól különbözik legalább egy kicsit. Inkább talán a folyamatos többértelműség, a metaforák a kissé skizofrén szövegeimben, és a mellé társuló zenei alap, ami ezeket kiegészíti, és hozzátesz különféle elemekkel, ritmusokkal, motívumokkal a történet lényegéhez. Ezt a legtöbb ember nem veszi észre, ahogy azt sem, ahogyan a klipekben szimbolikus színek jelennek meg, a képváltások lábdob és pergőre jönnek. Szeretek ezekben ülni, vagy járkálni, mint amikor az ember elmesél egy sztorit. Minden dalomban a személyiségem egy darabja van elrejtve.

Mi motivál a legjobban?

Mindig is éreztem, hogy ebben tudok a leginkább kiteljesedni, és szeretném, hogy az emberek ismerjék a munkásságom. Minél többen.
Többször próbáltam abbahagyni, ezt az egészet, elfordultam a zenétől életem során számtalanszor. De hát nem hagy békén. szóval csinálom. Hátha valakinek az életéhez hozzátesz valami pluszt, hátha elvesz valami negatívat. Már észre vettem, hogy az én életemmel teszi a dolgát. Visszagondolva, sokat köszönhetek a zenének.
 

Van története a névválasztásodnak?

Örököltem. 🙂

Mióta lépsz fel? Melyek voltak a legemlékezetesebb koncertek?

Klasszikus gitárosként több hangversenyen, jótékonysági koncerten játszottam, és voltak koncertek tini koromban zenekaros próbálkozásaim alatt. Több kórussal is voltak fellépések, többek között a miskolci Hassler énekegyüttessel, Operafesztiválon, illetve a Miskolci Nemzeti Színház tagjaként is működtem egy évig, mint kórista.
Mindegyik fellépés emlékezetes volt, hiszen minden alkalom más stílusban, más közönséggel, és más keretek között zajlott, bároktól a templomokig.
 
A szóló projektemmel, viszont még nem volt koncertem, hiszen szinte a covid idejével együtt született.

Ki tudnál emelni egy koncertet, amin az egyik legmeghatározóbb élményed volt?

Amit megemlítenék, azt hiszem az Avasi Kvaterka, amire jó barátomtól Tronka Noától kaptam felkérést. Ami izgalmas volt benne, hogy 2 órát kellett zenélnünk és 2 napunk volt ezt összerakni. Instrumentális hangulatzene, 2 gitár, néha ukulele, és a színpad sajátos hangja, amin dobogtunk. Mivel akkor már évek teltek el, mióta legutóbb színpadra léptem, és egyébként is imád engem a lámpaláz, továbbá hozzávesszük a kétnapos felkészülési időt. Nagyon izgalmas volt számomra… de örömzene lett a vége.

A kialakult helyzetben, hogyan kompenzáltad a rajngóidat?

Azt hiszem, hogy a rajongóim csak a nagymamám és a nagypapám. Őket pedig a sűrű óvatos látogatásokkal tudtam kompenzálni. Ők azok, akik mindig az elsők között lájkolják a bejegyzéseimet, remélem még nagyon sokáig.

Hogyan telnek a hétköznapjaid, amikor nem a zenével foglalkozol?

Megy a home office és a kreatívkodás. Önmagam építésével és fejlesztésével próbálok minél többet foglalkozni .
 

Szerinted mi az, ami a legjobban meghatároz Téged?

Multifunkciós- azt hiszem az vagyok. A zenét és szöveget én írom, hangszerelem, én veszem fel, a keverés egy részét, majd jön a RedSun Recordings munkája, és kész a master. A klipek alapötletei, szimbólumai, az én ötletem, néha a vágásnál is jelen vagyok. Ezek után jó barátom Bokros Márton (SmartApes Film) pontot tesz a végére.

Van e kedvenc albumod, és/vagy dalod?

Már most a kedvencem az az egy, ami még meg sem jelent, de sok-sok dal várja már a hozzá tartozó klipet. Tervezem a később megjelenő album összes dalát klippel, felrakni. még mielőtt egy albumként megjelenne.
Mondhatnám, hogy a Nehezén című dalom a kedvencem, mivel az áll hozzám a legközelebb. A lelkem jó nagy darabját cipeli. Amikor megírtam, elég kellemesen lejöttem az életről, majd úgy gondoltam, hogy jó lesz ez egy őszinte, intim kezdésnek. Azóta mindig az a kedvencem, amivel még van meló. Ez az ami húz, nem szeretek leragadni.
 

Gondolom azért az első dal is igazán emlékezetes marad. Vannak róla emlékeid?

Voltak próbálkozások 10 évesen, majd alig 12 éves voltam, amikor az első teljes dalomat megírtam. Egy játékszintetizátor alap dobkészletét használva vettem fel a dobot a kis hangszórójához tartva egy dinamikus mikrofonnal. A gitárt feljátszottam, ott ment a jack-jack. Az éneket is a kis mikrofonommal, És elkezdődött a gépen a szabás-varrás. Több száz gigányi zenei anyag ment már ugyan így a kukába, pedig most úgy visszahallgatnám.
 

Kiknek szól elsősorban a zenéd?

Azt hiszem, hogy a mélyérzésű emberekhez szólok legtöbbször. Minden dalomnak jelentős mondanivalója van.

Az izgalmas jövő

Milyen elvárásokat támasztasz magad felé a jövőben? Mik a terveid?

Szeretném magam fejleszteni technikailag, zenei téren és a felszereltségben, hogy még több lehetőség vegyen körül. Még jobban kiélhessem a zenei vágyaim. 
És persze szeretnék közelebb kerülni az emberekhez a dalaimmal. Minél több embert elérni, és minél messzebb nyújtózni.
 

Dalpremier!

Spirkó: Behúz

Spirkó további videói

Galéria

Keresd Spirkót ezeken a platformokon is

Ha Téged is beszippantott a zene, akkor ne felejtsd el Spirkót követni a Facebook-on és, hogy időben értesülj a legújabba dalokról, iratkozz fel a  YouTube csatornájára is.

Kapcsolódó termékek