Új albummal robban be a The Dreamcatchers

Kis túlzással olyan lett az album, mint egy hollywood-i sztárparádé. Az albumon olyan nevek is dolgoztak, mint például a Heaven Street Seven billentyűse Takács Zoltán Jappán, a Vad Fruttik billentyűse Győrffy Gyula,  az Esti Kornélból is ismert Lázár Domokos, Pisch Dávid, a Magashegyi Underground és Péterfy Bori dalszövegírójaként is ismert Tariska Szabolcs, illetve a Margaret Island dalszövegírója, Hujber Szabolcs . Az album producere és hangmérnöke a Unique-ból ismert Kovacsics Ádám lett. 

Olvassátok el a The Dreamcatcgers tagjaival készített interjút az új album vonatkozásában!

Mi az albumotok neve és mennyi ideig dolgoztatok rajta?

Az album címe Fénytörés. Nagyjából 4 hónapig tartottak a munkálatok, amik alatt elkészültek a felvételek, majd a mixing és a mastering is.

Milyen történet fűződik a Fénytörés című albumotokhoz?

Sokak szerint nem divat manapság albumokat készíteni, mert az emberek csak egyes dalokat hallgatnak, és azokat rakják össze playlistekbe. Szerintünk viszont sokkal közelebb lehet kerülni hallgatóként egy zenekarhoz, ha egy teljes albumot hallgat végig az ember, aminek van egy íve, koncepciója és nem törekszik minden dal arra, hogy egy bombasztikus refrénnel letépje a fejünket. Akik csak playlisteket hallgatnak, azok fogyasztókent viszonyulnak az előadókhoz és csak felületes zenehallgatók. Mi azt szerettük volna, ha van egy olyan hosszúságú anyagunk, amely lehetőséget teremt a Dreamcatchers zenei világában való elmerülésre.

Egy album elkészítése valóban nagyobb feladat, mint 1-1 számot kiadni ,aztán összerendezni. Egy albumnak egy bizonyos stílust és hangzásvilágot kell, hogy közvetítsen a hallgatók felé. Nektek mi volt cél, milyen zenei világ megjelenítése volt cél?

Nálunk egyszerre van jelen az akusztikus és az elektronikus hangzás, így az album érzésünk szerint eléggé változatos lett. Az egész anyagot áthatja egyfajta lírai melankólia, ami jól illeszkedik Réka énekstílusához és személyiségéhez. Természetesen mi is életvidám emberek vagyunk, de a zenénk alapvetően nem a bulizásról szól. Sok a befelé figyelős, érzelmes dal, ami az erre fogékonyakat magába is szippantja majd reményeink szerint. Ennek megfelleően erősen atmoszférikus, elszállós a hangzás. Semmilyen konkrét zenei irányt nem követünk és semmilyen trendhez nen igazodunk. Ami a szívünkön az a hangszerünkön 🙂

Ki tudnátok emelni pár mozzanatot, ami igazán felejthetetlen élményt adott nektek a munkálatok során?

Óriási élmény volt Lázár Domokossal dolgozni, aki nemcsak kiváló hangmérnök, de komoly művészi munkát tett bele az albumba, és nem kis mértékben neki köszönhető, hogy Réka a felvételek során felfedezte saját hangi képességeit. Emlékezetes momentum volt az is, amikor a Vihar című dalunk énektémájának felvétele közben bejött a stúdióba Ádám párja, Völgyesi Gabi, aki rengeteg hasznos tanácsot adott Rékának hangképzés és hangsúlyozás terén. Aztán az sem volt semmi, hogy a dobokat a tőlünk 300 kilométerre, Veszprémben élő barátunk, Sándorfi Viktor varázsolta rá az albumra, úgy hogy egyáltalán nem is találkoztunk vele. Elképesztően profi munkát végzett Rátkay Áron is, akinek a csellószólamokat köszönhetjük a Fénytörésben. De a legfőbb tapasztalás az volt, hogy mennyire kreatívan tudunk mi hatan együtt dolgozni.

Saját tapasztalat, hogy előfordul, hogy zenekaron belül nem egyeznek a vélemények például az egyes számokkal, riffekkel kapcsolatban. Ha van nálatok ilyen, hogyan hidaljátok át? Hogyan jutottatok kompromisszumra?

Demokratikus úton megszavazzuk ilyenkor, melyik megoldást válasszuk, de sokszor megkérdezünk másokat is, ők mit gondolnak.

Van e egy meghatározott alkotó az együttesben, aki úgymond "szállítja" az ötleteket, vagy inkább együtt, alkottok?

Igen. Alapvetően minden dalt először Zoli ír meg egy szál akusztikus gitáron és aztán törrénik csak a dalok totális áthangszerelése. Darabokból rakjuk össze a nótákat, nemigen van jammelés.

Az összes dalotok megjelenik angolul is a magyar mellett. Tervezitek, hogy nemzetközi vizekre is eveztek?

Igen, két dalunknak elkészült Londonban egy új masteringje az ottani elvárásoknak megfelelően. Ezeket megpróbáljuk majd bejuttatni brit rádiókhoz.

A kétnyelvűség mennyire nehezíti meg a dalszövegíró(k) dolgát?

Eléggé. Réka nagyon szigorú ebben a kérdésben. Elvárás, hogy a magyar szöveg ugyanarról szóljon, mint az angol és ugyanúgy lehessen szótagolni, hangsúlyozni és hajlítani. Nos ez – ismerve az angol és a magyar nyelv sajátosságait – majdhogynem lehetetlen. De hálistennek zseniális dalszövegírókkal dolgoztunk, így megoldották a feladatot.

Ha már így szóba került a dalszövegírás, tudnátok erről kicsit bővebben mesélni? Ki írja a szövegeket, honnan az ihletettség, a szövegre készül a zene, vagy fordítva, stb...

A munkamódszerünk az, hogy Zoli ír egy zenei alapot gitáron, amit átküldünk Rékának, aki erre az egy szál gitáros témára találja ki az énekdallamot és az angol szöveget. Tehát nem a kész, meghangszerelt dalra születik az ének, hanem erre a minimál alapra.

Milyen single-re lehet számítani megjelenés előtt?

Hamarosan jön A szerelem sós és aztán októberben a Különbéke. Ez utóbbival egy időben jelenik meg a teljes album is.

Tehát már nem kell sokat várni az album megjelenésére, addigis iratkozzatok fel a zenekar YouTube csatornájára és kövesétek Őket a közösségi médiában is, hogy elsőként értesüljetek a legújabb produktumokról!

Kvab – A BEFUTÓ 3. helyezettje

Kvab – A Befutó 3. helyezettje Zenekartagok Balázs-Bécsi EszterLőrincz Árpád Eddigi érdemek és eredmények Peron Music tehetségkutató (Marosvásárhely) – I. hely – 2020 Siculus Fesztivál

Read More »

Prove – Klippremier

Prove – Klippremier A Befutó – Zenei Tehetségkutató elődöntős zenekarának videóklipje! Az elődöntőn kívül, a közönségszavazás bronzérmes formációjának legújabb videóklipje!  A megjelenés pillanatában már 48.000

Read More »

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük